Nattjäst Källarfranska
Så här brukar jag göra:
2,5 dl vatten + 2,5 dl mjölk
25g jäst (halvt paket, inte torrjäst till kalljäst bröd!)
2 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
ca 9 dl vetemjöl
ca 4 dl grovt rågmjöl ( kan tas bort och använda endast 13 dl vanligt vitt mjöl ist)
½-1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Smula jäst i bunke, tillsätt kall degvätska, olja, socker, salt, ev kryddor och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig. Spara lite mjöl till utbak och till att rulla bröden i.
Strö över lite mjöl, täck över med bakduk och jäs i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbort och knåda den smidig. Dela den i 2 delar och rulla ut varje till en längd och skär varje del till 10 bullar. Ta dem försiktigt och vänd dem i mjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tack över plåten väl och ställ i kylen för att jäsa över natten. (Vill man inte jäsa över natten så jäs till dubbel storlek, lite jäst gör att brödet jäser sakta men blir mera smaskigt!!)
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler!!
LYCKA TILL!!
2,5 dl vatten + 2,5 dl mjölk
25g jäst (halvt paket, inte torrjäst till kalljäst bröd!)
2 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
ca 9 dl vetemjöl
ca 4 dl grovt rågmjöl ( kan tas bort och använda endast 13 dl vanligt vitt mjöl ist)
½-1 msk brödkryddor (kan uteslutas)
Smula jäst i bunke, tillsätt kall degvätska, olja, socker, salt, ev kryddor och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig. Spara lite mjöl till utbak och till att rulla bröden i.
Strö över lite mjöl, täck över med bakduk och jäs i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbort och knåda den smidig. Dela den i 2 delar och rulla ut varje till en längd och skär varje del till 10 bullar. Ta dem försiktigt och vänd dem i mjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tack över plåten väl och ställ i kylen för att jäsa över natten. (Vill man inte jäsa över natten så jäs till dubbel storlek, lite jäst gör att brödet jäser sakta men blir mera smaskigt!!)
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler!!
LYCKA TILL!!
Trackback