Barnens Favorit bröd.

Supergott! Jag har inte receptet i exakthet, gör lite på en höft. Men cirka så här :)
1 paket jäst
5 dl vatten
½ tsk salt
½ dl olja
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
(ev lite brödkrydda ½-1 msk)
Smula jästen, häll i vattnet och rör ut jästen i det.
Häll i salt, olja, ägg och ev brödkryddda om du vill (är gott ändå, men har i det i bland)
Häll i mjöl, lite i taget, knåda ordentligt, degen ska bli smidig, men hellre lite kladdig än för torr. Men den ska inte vara så kladdig att den inte går att handskas med!

Jäs under bakduk i ca 40 minuter.

Sätt på ugnen, jag brukar bränna på i ca 175-200 grader.

Baka ut bröden, antingen två limpor i formar eller små bullar, dom växer till sig i ugnen så gör dom rätt små :)
Brukar bli ca 25 bullar av en sats.

Knåda degen, ev med lite mjöl om den är för kletig. Dela i två, dela bägge i ca 10-13 bitar var och rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under duk i ca 20 minuter.

Pensla med uppvispat ägg, strö på frön (valfritt, brukar blanda havregryn, linfrö och vallmo tex)

Mitten på ugn i ca 10-13 minuter beroende på storlek. Håll koll. Brukar inte ge dom så mycket färg, ungarna föredrar det, det beror lite på hur hård yta man vill ha, (längre tid, mer färg blir krispigare yta) , lyft på frallan om du är osäker och kolla hur den ser ut i botten så den inte är degig.
Limpor tar kanske 40 minuter, jag passar hela tiden.
Dom är goda :)
Ska försöka hitta receptet på kavring och lägga in sen, såååå lätt att baka, gott och rätt nyttigt :)
Lycka till

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback