Lantbröd.. :)
Sist jag bakade bröd så gjorde jag en egen variant av Lantbröd, hittade ett recept, men hade slut på vissa gryn så gjorde så här :
Steg 1, Fördeg
25 g jäst (obs, halvt paket)
Rör i olivoljan i degen.
Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen med degvispar i ca 10 minuter, tillsätt saltet efter ett par minuter.
Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 C
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta smidig i ett par minuter, den kan gärna vara lite kladdig, men det ska gå att hyfsat forma fyra runda bröd av degen, doppa ovansidan i lite mjöl.
Lägg bröden på bakplåtspapper och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Sätt in bröden mitt i ugnen som är 250 C. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 C och grädda i 10-12 minuter till.
Bröden ska vara gyllene och låta ihåliga när man knackar på undersidan.
Låt dom svalna på galler utan duk så får ni en härlig yta.
Blev supergott faktiskt :)
Steg 1, Fördeg
25 g jäst (obs, halvt paket)
5 dl kallt vatten
6½ dl vetemjöl
1½ dl gramhamsmjöl
Steg 2, huvuddeg
1 msk olivolja
Steg 2, huvuddeg
1 msk olivolja
5½-6 dl vetemjöl
2 tsk salt
1.
Smula jäst i bunke och på med kall degvätska och lös upp jästen.
Tillsätt båda mjölsorterna och blanda.
Täck över bunken väl med plastfolie och bakduk:
Låt jäsa ordentligt, minst 1-2 timmar.
Steg 2.
1.
Smula jäst i bunke och på med kall degvätska och lös upp jästen.
Tillsätt båda mjölsorterna och blanda.
Täck över bunken väl med plastfolie och bakduk:
Låt jäsa ordentligt, minst 1-2 timmar.
Steg 2.
Rör i olivoljan i degen.
Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen med degvispar i ca 10 minuter, tillsätt saltet efter ett par minuter.
Låt degen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 C
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta smidig i ett par minuter, den kan gärna vara lite kladdig, men det ska gå att hyfsat forma fyra runda bröd av degen, doppa ovansidan i lite mjöl.
Lägg bröden på bakplåtspapper och låt jäsa igen i ca 30 minuter.
Sätt in bröden mitt i ugnen som är 250 C. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 C och grädda i 10-12 minuter till.
Bröden ska vara gyllene och låta ihåliga när man knackar på undersidan.
Låt dom svalna på galler utan duk så får ni en härlig yta.
Blev supergott faktiskt :)
Trackback