Mhm....

Nu har dom antideppressiva runnit ur kroppen. 
Känner mig pigg men lite nervös, var nere i tvättstugan nyss och det var jobbigt, tvätten hängde fel och var skrynklig. (ja ni fattar, sånt skulle jag inte hålla på och bli förtvivlad över annars) 
Detta tillstånd har ingen rim och reson. Men så länge allt är rätt lugnt så har jag ju en viss kontroll, kan ju förstå och tänka att jag ska lugna mig, det är inget att oroa sig över om någon hängt en tröja ut och in på tork. Verkligen inte.

För er som är intresserade, här är lite kopierat från wiki...



Premenstruell dysforisk störning - PMDD (engelska Pre-Menstrual Dysphoric Disorder), förkortas även PMD och PMDS men vanligast förekommande är PMDD, är en form avdepression som beror på en sjukdom i de hormonella körtlarna och uppträder vid vissa tidpunkter under menstruationscykeln. PMDD ska inte förväxlas med det mycket vanligarePMS som innebär humörsvängningar av lättare slag och drabbar de flesta kvinnor.

Många av symtomen vid PMDD påminner om vanlig depression men skiljer sig genom det cykliska mönstret. Symtomen uppträder direkt efter ägglossningen och når sin kulmen under lutealfasen, fem till sex dagar före mensblödningen. Besvären klingar av när blödningen börjar och försvinner helt inom tre till fyra dagar, fram tills nästa ägglossning. Sjukdomen kan vara mycket handikappande för de kvinnor som drabbas och innebär ofta att både familjeliv och jobb blir lidande. Livskvaliteten blir allvarligt sänkt och många har så svåra PMDD-besvär före mens att de umgås med självmordstankar.[1] [2] [3]

Syndromet har varit medicinskt dokumenterat sedan 1920-talet. Cirka 5 % av alla kvinnor i fertil ålder beräknas vara drabbade. Nära hälften av dessa har en annan kvinnlig anhörig som också är drabbad. Symtomen inträder ofta i övre tonåren för att sedan följa upp i vuxen ålder. Kvinnor över 30 år är mer drabbade och symtomen tydligare. Det är inte ovanligt att PMDD kan leda till depression eller utveckling av andra ångestrelaterade sjukdomar som social ångest (fobi).

Det händer att kvinnor med svår PMDD feldiagnosticeras som deprimerade eller manodepressiva[4] när det i själva verket rör sig om behandlingskrävande PMDD. En ibland använd benämning för mycket svåra fall är menstruationspsykos.

 

Symtom och diagnostik [redigera]

Vanliga PMDD-symtom är:

  • känslan av att vara intensivt olycklig
  • svårighet att se framtiden som positiv
  • värdelöshetskänslor
  • överkänslighet om man blir avvisad eller kritiserad
  • plötsliga attacker av sorgsenhet eller gråt utan uppenbar anledning
  • påtaglig ängslighet eller spänningar - känsla av att vara nervös eller uppjagad
  • varaktig och påtaglig ilska, irritation eller ökade konflikter med andra människor
  • svårighet att umgås med andra människor
  • intresseförlust för vardagliga aktiviteter, t ex arbete, skola eller vänner
  • koncentrationssvårigheter
  • ständig trötthetskänsla eller energilöshet
  • ökad aptit eller tröstätande - särskilt salta eller söta livsmedel
  • ökat sömnbehov eller sömnlöshet
  • känsla av vanmakt eller kontrollöshet

Många kvinnor märker dessutom att de blir fumliga, att minnet inte fungerar lika bra[5] och att de får svårt att lära sig nya saker.

Fullständig diagnos ska ställas av läkaregynekolog eller psykiater. Dessvärre är inte kunskapen hos läkare den allra bästa när det gäller PMDD. För korrekt diagnos måste patienten uppfylla minst tre av kriterierna ovan, varav det förstnämnda alltid måste finnas med. Närvaron av ett eller flera symtom behöver inte betyda PMDD. Allt beror på hur mycket symtomen stör kvinnans beteende, tänkande eller liv.


hm,... ja där är lite.

Ska få mina nya p-piller i september. Pratade med barnmorskan i dag och hon hade mycket bra att säga om dom. Så jag längtar.
Mest för att göra livet lättare för dom omkring mig.
Postat av: Lina

Åh det låter fruktansvärt jobbigt!! Jag hoppas av hela mitt hjärta att du ska få bra hjälp så att du slipper besvären!! Kram

2012-08-25 @ 19:37:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback